Verrijk je hart en leer leven vanuit jouw schatkamer!
We liepen uit school toen mijn dochter (10) plotseling zei “in mijn rugzak zit een kip. Van Rick gekregen.” “Oh wat aardig van hem”, zei ik. Thuis vroeg ik haar “dus je vindt hem toch wél aardig?”
Twee weken terug had hij haar zo’n ontiegelijke stomp in haar maag gegeven dat zelfs de juf er een appje aan wijdde en vroeg of dochterlief in de klas een ander plekje wilde.
“Nee”, had ze gezegd en ze tekende op een papier waar Rick zat. Tussen hem en haar zat één tafel. Ze trok een lijn van haar stoel over haar tafel en voegde er aan toe “dit is mijn vluchtroute.” Ze bedoelde dat ze niet zijlinks weg kon aangezien ze een plek aan het raam had. Onder haar tafel door lukte wel.
Eerder kwam ze al eens met een blauwe plek thuis toen Rick haar een genadeloze klap had gegeven met een schep. Plus achterna rennen, haren trekken etc maakte allemaal deel uit van de ‘tirannie’ die met vlagen over haar uitgegoten werd. Als moeder had ik vorig jaar een paar gesprekken met haar juffen. Ook met mijn dochter had ik gesprekken, omdat ik vermoedde dat er iets met Rick aan de hand was. Ik vertelde haar dat ze hem ook kon vergeven.
Een trauma. Hoorde ik later. Door de eerste drie maanden van zijn leven. Dat was de reden dat hij zo kon reageren. Het was een mechanisme. En hij kon er moeilijk zelfstandig uitkomen. En natuurlijk kreeg hij daar hulp bij.
De oorzaak van slecht gedrag kan complex zijn. Soms is het door een aaneenschakeling van gebeurtenissen ontstaan waardoor het niet altijd meer goed te duiden is waaraan het precies gelegen heeft waarom iemand doet wat hij doet. Door langdurige stress. Liefdeloosheid of erger: mishandeling. Pesten. Spanning. Altijd hebben moeten presteren. Het zijn voorbeelden.
Opnieuw als kinderen
Wat de juffen al wel opviel (en mij ook als dochter thuis vertelde hoe school was): ze speelde geregeld met Rick. En nu ook. Ze wilde beslist geen andere plek in de klas. Was hij het populairste jongetje in de klas? Nee. Ze had er geen belang bij en toch vond ze hem ‘gewoon’ aardig. Hij kon namelijk ook aardig zijn.
Ik moet denken aan wat Jezus zegt: “Voorwaar, Ik zeg u: als gij niet opnieuw wordt als de kleine kinderen, zult gij het Rijk der Hemelen zeker niet binnengaan.” (Mt. 18). Ik dacht altijd bij deze uitspraak dat Jezus een baby oppakte en in het midden zette. Want immers: wat kan een baby nou fout doen? Pas toen ik zag hoe snel een kind van 10 jaar (in dit geval mijn dochter) kan vergeven en weer door kan gaan, begint me te dagen wat Jezus hiermee bedoeld zou kunnen hebben.
Stel dat jouw buurman je met een schep slaat of een stomp in je maag geeft. Wat had jij gedaan? Nu zal je dat misschien nauwelijks kunnen voorstellen, maar stel hij zet zonder overleg een nieuwe schutting en die is naar jouw zin te hoog. En als overmaat van ramp verft hij deze ook nog eens in een verkeerde kleur.
Had hij een lach op jouw gezicht kunnen toveren met een kop koffie? Of zou je de eerst volgende keer als je zijn fiets ziet staan het ventiel losdraaien? Of nog erger: je treitert hem de straat uit.
Hoe kunnen we weer zijn als kinderen?
Wat doe jij? Jezus zegt: “een goed mens brengt uit de schatkamer van zijn hart het goede voort” (Lucas 6,45).
Kennelijk hebben wij ‘als kinderen’ niet meer het mechanisme om snel een hand over ons hart te strijken en samen weer op weg te gaan. Of anders gezegd, die schatkamer weer te vullen om de draad weer op te pakken en Gods liefde uit te delen in de vorm van bijvoorbeeld vriendschap. Was dit het verschil dat Jezus zag tussen volwassenen en kinderen?
Genade is ook jou geschonken
Hoe kunnen we weer zijn als kinderen? Hoe kunnen we de schatkamer in ons hart bewaren? Zodat er altijd genoeg liefde te geven is. Oók aan diegene die ons uit balans haalt.
Genade is iets wat je geschonken wordt. Je hebt jouw leven te danken aan de schepper. Je hebt er niets voor hoeven doen. En God verwacht van jou dat je de ander niet in een (geestelijke) wurggreep houdt wanneer hij jou iets gedaan heeft. Waarom? Omdat jij je leven, je wil en je vrijheid ook niet aan jezelf te danken hebt. Wil je precies weten wat Jezus hierover zegt? Lees dan ook het verhaal van De onbarmhartige dienstknecht (Mattheüs 18, 21).
Meer weten?
Het is trouwens beslist niet altijd makkelijk om te doen wat Jezus zegt. Maar waar een wil is, is een weg. Wil je meer weten over hoe je (met vallen en opstaan) Jezus leert volgen? Verrijk je hart en leer leven vanuit jouw schatkamer! Geeft je op voor de online Alphacursus die op dinsdagavond 5 oktober start. Mailen kan naar Alpha@pztb.nl.
De naam van Rick is om privacy redenen gefingeerd.
Foto: Pezibear via Pixabay.