“Geloof vervult rol in heel mijn leven”

Je bekijkt nu “Geloof vervult rol in heel mijn leven”


Alpha-cursiste ervaart verrijking

Openhartig spreken drie oud-deelnemers aan de online Alpha-cursus over wat Alpha in hun (geloofs)leven betekent. Het zijn Krista Schoot uit Veenendaal en Ans en Anjo Strik uit Wageningen.  Alle drie waren ze op zoek naar verdieping van hun geloof. Die hebben zij gevonden. De één noemt het een “verrijking van je leven, ook als je al jaren naar de kerk gaat”, de ander: “Alpha doet iets ontbranden wat er sluimerend is.” In de vorige TitusBreed kwamen Ans en Anjo aan het woord, in dit nummer Krista. Marianne en Rogier Pouwels voerden de gesprekken.

Krista Schoot, 49 jaar en inwoner van Veenendaal, kreeg het katholieke geloof van huis uit mee, maar het vervaagde. “In mijn familie gaat niemand meer naar de kerk en kan ik met niemand over het geloof praten.”
In Veenendaal vond ze de geloofsgemeenschap, waarbij ze in de kinder- en jongerengroep en het (kinder)koor kan helpen aan de gemeenschapsopbouw. Met de actieve groep kan Krista goed over het geloof praten en dat kan ook op het werk – zij is verzekeringsadviseur – met veel gelovige collega’s.
In coronatijd, najaar2021 ging ze, aangemoedigd door Alpha-organisator Daniëlle van Veldhuizen, meedoen aan de Alpha-onlinegroep van zo’n zes deelnemers. Zij zocht verdieping in het geloof én voeding vanuit het geloof om haar vrijwilligerswerk beter te kunnen doen.

Spannend
“Ik vond het best een spannende stap. Ook omdat mensen heel diep in hun geloof kunnen gaan en ik dacht daarin mee te moeten gaan. Vaak heb ik getwijfeld of ik me wel thuis voel bij het katholieke geloof. Nu zie ik welke rol het geloof in heel mijn leven vervult. Het is nu duidelijker en dieper”, vertelt Krista. “Heel bijzonder vind ik het te bidden tot de Heilige Geest. Ook de kaars steek ik nu bewuster op, bijvoorbeeld in mijn thuiswerkruimte. Het geeft me rust. Dit heb ik geleerd van Alpha.”

Zij denkt dat er voor veel mensen een drempel is om mee te doen aan Alpha. “Hopelijk gaat dat veranderen. Alpha is echt een verrijking van je leven, ook als je al jaren naar de kerk gaat”, besluit Krista Schoot die verwacht nog een keer aan Alpha te gaan meedoen. Dan niet online, maar live, fysiek samen bijeen.

En dat kan! 18 september start een nieuwe ronde van 12 avonden van de Alpha-cursus waarin de kern van ons katholieke geloof aan bod komt, elke avond vanuit een ander gezichtspunt.