‘Alpha was voor mij een veldhospitaal’

Je bekijkt nu ‘Alpha was voor mij een veldhospitaal’

door Franca van de Peppel

Anderhalf jaar geleden las ik in TitusBreed over het vormen van kleinere groepen in het kader van de parochievernieuwing. Hier zat ik wel op te wachten. De kerk leek mij de juiste plek om wat meer sociale aansluiting te vinden. Ik gaf mij op voor een Alpha-cursus, maar moest nog een tijd wachten tot er weer een fysieke groep van start ging. Er was wel een Zoom-versie gaande, maar ik wilde juist graag live met mensen in contact komen.

Toen de Alpha-cursus van start ging vond ik het wel een beetje spannend. Hoe zouden de mensen zijn? Wat voor nieuws zou ik over het geloof leren? Hoe ongedwongen zou het zijn? Als snel bleek dat er een ontspannen sfeer heerste en ik ervaarde dat ik gewoon mijzelf kon zijn.

Iedere wekelijkse bijeenkomst werd er eerst gegeten. Elke keer werd er uitgebreid en overheerlijk gekookt. De eerste paar keren baden we nog niet voor het eten. Vanaf de derde bijeenkomst werd dat wel gedaan. De gehele cursus werd op deze manier stapje voor stapje het christelijke geloof geïntroduceerd. Na het eten was er altijd een inleidende spreker, waarna we in subgroepjes uit elkaar gingen om het onderwerp te bespreken. Onderwerpen zoals Waarom is Jezus gestorven aan het kruis? Hoe kan ik zeker zijn van mijn geloof? en Bidden: waarom en hoe? Er was ook een weekend, speciaal gewijd aan de Heilige Geest. In één woord fantastisch.

Voor mij was het groepsproces misschien wel belangrijker dan de discussie-onderwerpen. Deze groep voelde als een warme deken. Ik merkte hoe mijn scherpe kantjes milder werden. Zo was ik altijd nogal fel geweest in mijn feminisme. Dat ontdooide door met fijne mensen (inclusief mannen) om te gaan. Paus Franciscus heeft in het begin eens gezegd dat hij de kerk zag als een veldhospitaal. Dit werd voor mij, en ik denk ook voor meerder groepsgenoten, werkelijkheid in de Alpha-groep. Er was veel begrip voor ieders pijnen, en er werd soms ook gebeden voor elkaar. We ervaarden de kracht van gebed.

De serie bijeenkomsten is nu ten einde, maar we gaan door! Er zullen vanaf nu post-Alpha avonden worden gehouden om de twee weken, opdat we elkaar niet uit het oog verliezen. Ik ben het team van begeleiders van deze cursus zo dankbaar! Hier was God aanwezig.